Wednesday, January 20

Public Screening of Hide/Seek (The Pro&Con)


Thanks to all my friends yang coming malam tadi untuk melihat tayangan perdana pertama Hide/Seek, my first experimental short film. Ini juga filem pendek pertama yang mencabar kredibiliti aku sebagai Art Director walhal, zero knowledge masa tu. Filem pendek karya Benz Muadid sepenuhnya ini sebenarnya dah siap pada hujung pertengahan tahun 2009 tetapi tidak ditayangkan kepada umum khususnya di Fact atas sebab-sebab yang tertentu. Meh aku story sikit pasal cerita ni (feedback to comment last night).
Ada yang cakap, cerita ni tak masuk akal/tak logik. Persoalan yang diajukan oleh mereka, masih adakah lagi budak-budak zaman sekarang ni nak main sembuny-sembunyi lagi? Jawapan dia senang jer, tu cerita dia, lantak dia lah nak buat logik atau tak! Faham? Lagipun, tu gak duit dan modal dia sendiri. Kalau salah atau tak best atau sampah pun, pergi mampus lah sama kau! Duit mak bapak dia. Tak ada kena mengena dengan agensi tertentu atau orang perseorangan yang taja atau apa. So, kesimpulannya, apa nak jadi dengan cerita tu, lantak dia lah! Hak dia! Karya dia! Duit dia! (tak ada jawapan logik atau formal untuk soalan babi ni).
Ada juga kedengaran suara-suara belakang yang cakap filem pendek ni ntah apa-apa, sampah lah apa lah. Lantak lah. Kami punya suka. Kami punya penat. Titik peluh kami. Kalau gagal nak divisualizekan pun, bukan masalah kau! Kau ada buat? Time tu kami baru semester dua. Know nothing about everything. Just for fun. Dengar tak semalam apa bekas ketua program kami cakap? "salah satu filem pendek yang dibuat suka-suka secara indipendent". So, tak payah lah nak mempersoalkan kemana akan perginya filem kami yang macam ni. Dah nama pun suka-suka bodoh! Tak dapat lagi? Bukannya kami nak pergi jual atau apa pun, suka dan suka! Eh, pergi mampuslah dengan orang macam kau. Pandai cakap, padahal bodoh. Kosong. Cetek kepala otak. Bangang tak bertempat.

Apa-apa pun yang ditemplek kan terhadap kami, aku nak mengucapkan tahniah kepada pengarah filem pendek ini, Benz Muadid bin Malek atas jalan cerita yang begitu menerujakan. Kau memang ada kredibiliti sebagai seorang penulis skrip yang menarik dan kau memang mempunyai idea-idea bernas yang letop. Suka sangat bila baca cerita atau idea baru yang kau buat. Tapi satu jer, kau mungkin belum lagi bersedia untuk mengarah kerana kau sibuk sangat dengan 'mioooww mioooww' kau tu. Lain kali bagi focus yang lebih okay? Selain daripada Benz, tahniah juga diucapkan kepada Mariana Shahira Shahrul Azlan yang bertindak sebagai pengurus produksi dan penerbit. Kredibiliti you memang tiada tandingan. I minta maaf juga lah kepada you kalau masa pre-production dulu, i selalu buat masalah dan tidak bersikap proffesional mungkin. Kita tak tahu kan apa kita buat. 
Tapi kerja keras kita bersama naik turun KRU Sdn Bhd, Digi (M) Communication Sdn Bhd, News Strait Times Sdn Bhd, Finas, Victoria Institution dan banyak lagi penaja lain yang berkenaan. Walaupun usaha indie kita masa tu tak berhasil 100%, tapi usaha kita bersama akhirnya membuahkan hasil. Tahniah beb. Thanks juga kepada anak pemilik Teraju Reka Sdn Bhd, Rusydi Amir Rodi yang memegang peranan sebagai pengarah fotografi kerana berjaya melaksanakan tugas dengan baik. Juga setinggi penghargaan kepada Teraju Reka Sdn Bhd dan personally kepada Raimi Rusydi Rodi yang telah menjadi editor offline sehingga terhasilnya filem pendek ini. Juga tidak dilupakan kepada semua krew yang terlibat secara langsung atau secara tidak langsung dalam pembikinan filem pendek Hide/Seek ini. Thanks korang!


11 comments:

jejaka anggun said...

hahaha. garang nampak? biasala beb. kata yasmin ahmad. x kan baru kene kritik dah melenting...

hahahahah.

Afzainizam said...

salam dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.com

lama tak ziarah blog ni.... ceriter hide/ seek..... kalau tengok gambar tu issssshhhhh ceriter bebudak sekolah..... ceriter ni pasal ape ye.... keruntuhan akhlah remaja ke atau perjalan hidup pelajar sekolah ke???

eeemmmaku ade singgah kat naufalhiccup.blogspot.com ni....

kira uitm punya group lah yang bikin .... tak kisah lah walaupun 10 minit..... namun ia tetap menyerikan industri filem negara....

mohamad 'may' yawmon said...

jejaka anggun : memang lah! kalau komen masa q&a session semalam tak apalah juga! ni tak, bila belakang2, bukan main macam taik lagi mulut! ahh! tension.

Afzainizam : yes! memang cerita tentang budak sekolah. ada lah budak2 ni yang suka main sembunyi-sembunyi. diorang main masa lepas sekolah. kebetulan lak time tu diorang termain dengan hantu. seram lah juga actually. thanks btw! =)

omgpetch said...

siapa yg cmmnt blkg2 mcm tu may? omg. kesiannya dia.

btw apa2 pon i am proud of u guys! u guys made it! you guys showed yg eventhough kita baru, tak taw ape lg time tu (time korg produced shortfilm ni) tp, kita dah boleh buat short film kite sdiri! walaupun byk kritik ke ape ke, lantaklah, nama pon suke2. plus duit benz ape sume. so biarlah kan.

apa2 pon, yg penting, ada juga pihak berilmu filem yg suka dgn karya u alls ni! well done!

mohamad 'may' yawmon said...

omgpetch : betul! betul! betul!
diorang tu oandai cakap jer! nanti i story mery lebih panjang kat u eh sapa orang tu. but, wat masa sekarang i nak g cherry berry jap!

maPieCeoFarT said...

nice effort, dik... i like the idea, and hell yeah, bak kata en.max, pegi mamposla logic ke tak, macamla sume film kat luar tu mematuhi sgt undang2 logic bagai... (what is logic again?) huhu...

nice work, benz and friends...! rusy did a really good job, DP bkn keje mudah k... kitorg yg penah induct korg dulu rasa bangga sgt dgn hasil tgn adik2 ni... so proud!

keep it up...! make sure ade next project, meriahkan film screenings kat fact!

salam singgah... ~0^_^0~

mohamad 'may' yawmon said...

gosh! seriuosly thanks for the feedback! we really2 need the support! as already know, we just second sem that time, so know nothing kowt. we just try our best!

btw, kami pasti akan kembali dengan short2 yang lain. tunggu.... hehehe!
off course lah kami yang terbaik. tengok lah sapa yang induct! tak macam sekarang ni! uppss! =p

amer zaman said...

visual yang cantik.
pelakon yang comel.

usaha yang kemas.

tahniah.

mohamad 'may' yawmon said...

thanks! same goes to your movie! nice work amer zaman! keep it up! i'm waiting to watch ur next work!

Ajami Hashim said...

Salaam..

secara peribadi, gua suka sbg filem pendek!..tapi tak bermakna dah lulus utk sebuah filem/drama panjang..kalau nak ke tv atau filem kena kembangkan backstory & plotlines utk durasi 90min++..

good luck all! muahhh! :)

mohamad 'may' yawmon said...

ok ok! thanks for the idea!