Wednesday, January 20

Public Screening of Hide/Seek (The Pro&Con)


Thanks to all my friends yang coming malam tadi untuk melihat tayangan perdana pertama Hide/Seek, my first experimental short film. Ini juga filem pendek pertama yang mencabar kredibiliti aku sebagai Art Director walhal, zero knowledge masa tu. Filem pendek karya Benz Muadid sepenuhnya ini sebenarnya dah siap pada hujung pertengahan tahun 2009 tetapi tidak ditayangkan kepada umum khususnya di Fact atas sebab-sebab yang tertentu. Meh aku story sikit pasal cerita ni (feedback to comment last night).
Ada yang cakap, cerita ni tak masuk akal/tak logik. Persoalan yang diajukan oleh mereka, masih adakah lagi budak-budak zaman sekarang ni nak main sembuny-sembunyi lagi? Jawapan dia senang jer, tu cerita dia, lantak dia lah nak buat logik atau tak! Faham? Lagipun, tu gak duit dan modal dia sendiri. Kalau salah atau tak best atau sampah pun, pergi mampus lah sama kau! Duit mak bapak dia. Tak ada kena mengena dengan agensi tertentu atau orang perseorangan yang taja atau apa. So, kesimpulannya, apa nak jadi dengan cerita tu, lantak dia lah! Hak dia! Karya dia! Duit dia! (tak ada jawapan logik atau formal untuk soalan babi ni).
Ada juga kedengaran suara-suara belakang yang cakap filem pendek ni ntah apa-apa, sampah lah apa lah. Lantak lah. Kami punya suka. Kami punya penat. Titik peluh kami. Kalau gagal nak divisualizekan pun, bukan masalah kau! Kau ada buat? Time tu kami baru semester dua. Know nothing about everything. Just for fun. Dengar tak semalam apa bekas ketua program kami cakap? "salah satu filem pendek yang dibuat suka-suka secara indipendent". So, tak payah lah nak mempersoalkan kemana akan perginya filem kami yang macam ni. Dah nama pun suka-suka bodoh! Tak dapat lagi? Bukannya kami nak pergi jual atau apa pun, suka dan suka! Eh, pergi mampuslah dengan orang macam kau. Pandai cakap, padahal bodoh. Kosong. Cetek kepala otak. Bangang tak bertempat.

Apa-apa pun yang ditemplek kan terhadap kami, aku nak mengucapkan tahniah kepada pengarah filem pendek ini, Benz Muadid bin Malek atas jalan cerita yang begitu menerujakan. Kau memang ada kredibiliti sebagai seorang penulis skrip yang menarik dan kau memang mempunyai idea-idea bernas yang letop. Suka sangat bila baca cerita atau idea baru yang kau buat. Tapi satu jer, kau mungkin belum lagi bersedia untuk mengarah kerana kau sibuk sangat dengan 'mioooww mioooww' kau tu. Lain kali bagi focus yang lebih okay? Selain daripada Benz, tahniah juga diucapkan kepada Mariana Shahira Shahrul Azlan yang bertindak sebagai pengurus produksi dan penerbit. Kredibiliti you memang tiada tandingan. I minta maaf juga lah kepada you kalau masa pre-production dulu, i selalu buat masalah dan tidak bersikap proffesional mungkin. Kita tak tahu kan apa kita buat. 
Tapi kerja keras kita bersama naik turun KRU Sdn Bhd, Digi (M) Communication Sdn Bhd, News Strait Times Sdn Bhd, Finas, Victoria Institution dan banyak lagi penaja lain yang berkenaan. Walaupun usaha indie kita masa tu tak berhasil 100%, tapi usaha kita bersama akhirnya membuahkan hasil. Tahniah beb. Thanks juga kepada anak pemilik Teraju Reka Sdn Bhd, Rusydi Amir Rodi yang memegang peranan sebagai pengarah fotografi kerana berjaya melaksanakan tugas dengan baik. Juga setinggi penghargaan kepada Teraju Reka Sdn Bhd dan personally kepada Raimi Rusydi Rodi yang telah menjadi editor offline sehingga terhasilnya filem pendek ini. Juga tidak dilupakan kepada semua krew yang terlibat secara langsung atau secara tidak langsung dalam pembikinan filem pendek Hide/Seek ini. Thanks korang!


Somehow We Need To Confrant With The Things We Hate. It's a PIMPLE!!!

Please stop growing lah pimple. It's ashamed!
This must be fallin' pimple.
Mood in celaka haram jadah. =/ huh!