Tuesday, January 19

Projek Skrip Filem Pendek "Bonggol Ke 5ima"

Sekarang, aku sedang bertungkus lumus untuk menyediakan proposal atau raph script untuk filem pendek yang bertajuk "Bonggol Ke 5ima". Idea yang datang tiba-tiba semasa dalam kelas tadi secara tiba-tiba membuahkan hasil. Aku memang langsung tak ada idea pada mulanya tetapi terpaksa juga mengerah otak sebab pitching idea ini sahaja sudah melibatkan 10% markah untuk final. Banyak juga idea-idea kreatif yang dipersembahkan oleh rakan-rakan yang lain dan diantara 21 cerita yang dicalonkan adalah :
Outerline by Tengku Idzuddin Tengku Idris (p.p.t, i.b.t)
"menceritakan tentang seorang kanak-kanak perempuan genius yang ingin membalas dendan terhadap orang yang merogolnya"
Habits by Syakira Isa
"menceritakan tentang seorang perempuan hingusan yang ingin memikat seorang lelaki tetapi mempunyai habit yang agak menjengkelkan"
Atheist by Shaida Azrin Mohd Shamsuldin
"menceritakan tentang seorang lelaki yang ingin menyampaikan ajaran sesatnya sendiri"
The Messages by Saiful Ismail (p.c.r)
"menceritakan tentang dunia sms yang complicated"
Frequency by Rusydi Amir Rodi (e.t.k, p.t.k, d.t.k)
"menceritakan tentang dua kumpulan pengganas yang berbunuhan sesama sendiri kerana perlawanan bola diradio"
Lukisan by Nur Ain Ajeerah Ahmad Damanhuri (b.m.k, s.k.t, p.t.t.k) 
"menceritakan tentang seorang lelaki yang tidak pernah menjumpai ibunya tetapi senantiasa menghasilkan lukisan yang menggambarkan seorang perempuan dan rupa-rupanya gambaran tersebutlah merupakan ibunya"
Ilussion by Nurul Baritsha Abdul Jabar
"menceritakan tentang seorang ibu yang berusaha mengubah ilusi anaknya sendiri"
Obssess by Noraziah Othman
"menceritakan tentang seorang perempuan yang berusaha untuk mencantikkan dirinya sendiri walaupun dia sedia cantik"
Crisis by Munawar Hafizie Mukmin Mohamed
"menceritakan tentang seorang doktor sakit jiwa yang sebenarnya merupakan seorang yang sakit jiwa"
Mamak by Muhd Faisal Muhd Noor (p.t.k, b.t.k, m.c.t, i.t.k)
"menceritakan tentang seorang personaliti tv yang mempunyai dua personaliti yang berbeza"
Dengar by Muhd Danial Faris Khairul Anuar (c.r.b, m.t.k)
"menceritakan tentang seorang pemuzik yang pekak" 
Bonggol Ke 5ima by Mohamad 'May' Yawmon
"menceritakan tentang seorang lelaki yang tinggal di sebuah kampung bonggol empat tetapi terlanggar bonggol yang kelima pada suatu malam"
Nasuha by Shazrul Supian (r.k.t)
"menceritakan tentang iman yang lemah"
Diluar Dunia by Muhd Rizal Abd Aziz (s.k.p)
"menceritakan tentang seorang perempuan yang ingin mencapai segala kemahuan yang mustahil tetapi berhasil juga pada akhirnya"
Cangkul by Muhd Ridzuan Harun (c.s, m.d.p) 
"menceritakan tentang seorang penggali kubur yang menggali kubur bagi orang hidup"
Tembok by Kamaredzwan Kamaruzzaman
"menceritakan tentang pelajar sekolah yang selalu cilok tetapi kantoi juga akhirnya"
Ego by Intan Qamarhani (a.e.m, p.t.k)
"menceritakan tentang 2 orang yang mempunyai tahap keegoan yang sama tetapi bersama juga diakhirnya"
Dua by Irda Kartini Irwan Helmi James 
"menceritakan tentang dua dunia yang berbeza"
Undur by Fazlinda Nawawi
"menceritakan tentang seorang kaki kerja yang berada dalam masa yang berundur"
Red Shoes by Ary Suriani Abd Halim (a.c.r)
"menceritakan tentang perjalanan sepasang kasut"
Allisya Abu by Ahmad Ashmeer Ahmad Fauzi
"menceritakan tentang seorang mak nyah 44 tahun yang berkahwin dengan seorang minah rempit 25 tahun"
Dan Top 5 yang berjaya ke peringkat seterusnya ialah
  1. Dengar by Muhd Danial Faris Khairul Anuar
  2. Undur by Fazlinda Nawawi
  3. Bonggol Ke 5ima by Mohamad 'May' Yawmon
  4. Frequency by Rusydi Amir Rodi 
  5. Alissya Abu by Ahmad Ashmeer Ahmad Fauzi 
Dan seterusnya, kami semua ditugaskan sebagai panel skrip dan terpaksa memilih krew-krew yang diinginkan. Bagi aku, untuk memilih krew yang diinginkan bukanlah satu kerja yang mudah kerana kalau silap memilih, pasti akan mendatangkan ketidakpuashatian dan rasa sakit hati. Dan aku amat mengharapkan krew yang telah dipilih, dapat memberikan kerjasama yang sebaiknya untuk menjayakan projek kedua ini. Yang pastinya, aku akan membuat yang terbaik untuk "Bonggol Ke 5ima". Insya Allah.

Aku juga mengharapkan daripada korang-korang semua sedikit idea untuk filem pendek aku ni. Kerjasama amat-amatlah dihargai.


14 comments:

affan said...

TEMBOK. true story tu. haha.

mohamad 'may' yawmon said...

yew lah ko! dah ada dinding punya short film. nak juga bagi nama tembok! hahaha!

kira citer sal ko lah ni ngan member2 ko panjat tembok sekolah? macam tu?

omgpetch said...

may, kali ni insyaAllah i bantu dan libatkan diri secara langsung. hehe. kesian tgk u buat keja penat2 dah. ape2 hal, minta je tlg i. ape yg i blh tlg, i tlg. i paling pakar, tolong type! tuhan anugerahkan i jari jemari utk menaip dgn laju ;p

btw, ape lah agaknye mksd2 nama shortform yg u bg tu kan? benci laaa

mohamad 'may' yawmon said...

hahahaha. semuanya mempunyai maksud yang melambangkan identiti tersendiri, kira yang paling banyak, u kowt. urm, its a homework. kalau nak tahu, kena ulangkaji. Macam oden rite know, ngah ulangkaji untuk tahu apa maksud menda menatang tu! huhu...

Choo said...

may! that bonggol ke 5 sounds familiar! (>.<)

mohamad 'may' yawmon said...

a'ah lah juga sebenarnya! citer tu actually i dengar from my friend n terus make it as an idea for my story. kiranya i buat based on true story lah yunk! ada idea? bagi lah... u tentu banyak idea kan?

jejaka anggun said...

congrats n keep up the good work.

mohamad 'may' yawmon said...

thanks beb for the support. u memang oweys jadi pengikut i yang setia! terharu sangat! thanks!

jejaka anggun said...

eh btw, ajar cara2 nak menulis skrip kat i. i tingin gak nak buat keje2 camtuh.

mohamad 'may' yawmon said...

ok jer. nnti i ajar u apa yang i taw kay? anyway, i ada kawan yang master in script writing. but, how we nak discuss about it?

affan said...

bkn lah may. kwn nyer citer.
waktu tu kat skola dorg panjat
tembok. ade laa beberape benda
yg agak bongok jadik. hahaha.
DINDING? citer ape tu? hahaha.
TEMBOK laen maaa.
btw,name ayah satu "Z" jer.

mohamad 'may' yawmon said...

ohh yer kew? kira kau pun sekali lah kan? budak nakal time sekolah?

maPieCeoFarT said...

OMG...! all of u punye idea sume brilliant ok! (well, some still didn't sound really convincing)

kecik ati bile affan (reez rite) said die xtau short film Dinding... that was made by our batch ok... sampai ati xtau and laughed about it...

go go go make some surprises! idea2 korang sgt cool! lepas final draf skrip da approved, shoot lah!

=)

mohamad 'may' yawmon said...

urm... thanks for the comment! insya Allah. saya dan rakan-rakan yang lain akan try untuk menjadi pelapis terbaik fact kita ni! doakan kami!